Никола Лучић: „Љуби ближњега својега као самога себе.” Матеј (22,39)

Појединцу је сада, више него икада, потребна дубока анализа две највеће Христове заповести на којима се темељи смисао људског постојања који је несместив у овај загушљиви данашњи простор и убрзано време у ком живимо, а који у исто време превазилази просторна и временска ограничења. Прва Христова заповест се тиче наше љубави према Господу кога ваља волети свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим, што значи давати цело своје биће ма колики ми били у том тренутку давања и улагања наше ограничености у сопствену вечност осликану у Господу. Друга заповест тиче се љубави према ближњем која треба да буде једнака оној коју гајимо према себи на путу Спасења. Крст Господњи нам говори да су ове две заповести неодвојиве, јер и сам Крст чини вертикала, оличена у односу према Господу и хоризонтала, оличена у односу према ближњима.

Међутим, овоземаљске заповести кренуле су у супротном смеру. Живимо у атмосфери дебатног поимања правде, осуђивања, рекламних молитви и општој хистерији друштвених мрежа на којима исповедамо сопствену праведност и амбиције. Молимо се дигиталним путем за страдале у ратним сукобима, призивамо мир, осуђујемо насиље, сузбијамо непочинства, извештавамо ,,са првих линија фронта”, надмећемо се аргументима и користимо сва могућа средства не би ли дошли до ваљаног закључка. Међутим, оно што је једина истина овог света је заправо бављење петоразредним питањима. Прескачући одговоре на прворазредна питања, логично, нећемо добар одговор дати ни на ова питања петоразредних збивања. Бринемо се о последицама ратова, глади, немаштине, пандемије и осталих криза, а као да се ни на тренутак не запитамо о узроцима и какав је наш допринос на микроплану којим градимо макроплан. Одговор је једноставан – отуђење од Бога, себе и ближњег. Услед тог отуђења способни смо да видимо само последице, али не и узроке. А ако пливамо по површини овог океана, не знајући када да заронимо у дубину како бисмо избегли надолазеће таласе, могу нас ти исти таласи повредити и одвести на неки непланирани пут.

Љубав је смисао живота, она Љубав којој је Свети апостол Павле посветио Химну у својој Првој посланици Коринћанима. Запитајмо се сви који верујемо у победу Љубави над мржњом и страхом, какав би “домино ефекат“ изазвала Хришћанска љубав насупрот свим другим обманама које се категоришу у љубав и бригу за човечанством. Можемо ли у свету задобити поштовање које очајнички тражимо уколико не љубимо Господа, себе, ближњег и цео наш српски народ у комплетном таквом саставу? Наравно да не можемо, ни по земаљским, ни по Небеским мерилима. Зато, јако је битно литургијско сабрање, љубав и солидарност међу нама ближњима, непрестани рад на наизглед једноставним заповестима како их свет посматра, али нимало једноставним у примени.

Православна наша Црква је то Тело Христово које нас учи извршавању заповести, директна ризница Господњих добара и драгоцености, витлејемска звезда која сија дуж целог Неба и подсећа цео род људски на победу Живота над смрти, Љубави над мржњом, нас над нама самима у залуталој човечијој природи. Пре него што се искрено Богу помолимо за мир у Украјини, Јемену и у свакој земљи где се одвија ратни сукоб, помолимо Му се за мир у нашим душама, за мир и Љубав међу родитељима и децом, за мир у комшилуку. Да се измиримо једни са другима да бисмо сложно заједно побеђивали себе, своје грехове и недостатке.

Не скрећимо поглед са туђе муке, будимо људи и направимо корак за нашим патријархом Павлом који нас је овим речима заветовао. Будимо непрестано уз нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, у Црној Гори, Хрватској, Македонији, Републици Српској и свуда где се налазе наши ближњи у овим “геополитичким” искушењима. Очувајмо душевно и телесно здравље народа које је полако почело да излази на површину и стаје на прву линију фронта борећи се против оног зла у себи и изван себе. Само тако достигнућемо истинске подвиге, иоле достојне наше историје и славних предака наших!

Бренд “Догодине” вас све позива на заједничко неговање истинских вредности и врлина нашег народа, очување српског националног интереса и молитвени труд у циљу мира у отаџбини и ван ње!

Никола Лучић

Никола Лучић

This Post Has One Comment

  1. Pedja

    Lep orijentir za sve ljude voljne da menjanju svet i sadasnjost.

Оставите одговор